dinsdag 29 september 2015

Tijdens de dramales van vandaag kregen we de opdracht om een dagelijkse handeling in vijf stappen uit te beelden. Deze handeling hebben wij in een dansende vorm gedaan en daarbij gebruik gemaakt van schimmenspel. De handeling die wij gekozen hebben is avondeten (en koken).Veel kijk plezier! 




maandag 28 september 2015

Ruimtevaart

Vandaag heb ik me bezig gehouden met het maken van een grafische partituur. Dit is een muziekstuk dat door middel van symbolen en tekens is vastgelegd. Mijn partituur is geschikt voor groep 8 en heeft als thema ruimtevaart. Dit thema heb ik gekozen, omdat mijn stageklas op dit moment hiermee bezig is. Geniet van deze muzikale reis langs alle planeten!



De Bozbezbozzel

De opdracht van vandaag was het creëren van een prehistorisch ruimtelijk dier, waarbij gebruik werd gemaakt van je eigen voorstellingsvermogen. De bedoeling was dat de dierlijke aspecten duidelijk te zien zijn. Bij deze opdracht was het gebruik van lijm of plak constructies niet toegestaan.

Betekenis
De opdracht was het maken van een Bozbezbozzel. Dit is een ruimtelijk dier dat je zelf hebt bedacht. Het was belangrijk dat dit dier niet echt bestaat. Het is dus geen bestaand dier, maar een combinatie van dierlijke elementen. Zo vorm je een nieuw dier. Ik heb de inhoud van de opdracht verwerkt door mythologische dieren op te zoeken en daarna te kijken wat ik zelf kon maken met de materialen die ik daarbij gekregen had. Van de dieren die gevonden heb, heb ik 2 collages gemaakt:



Tijdens de les hebben we naar het gedicht 'de Bozbezbozzel' van Cees Buddingh.
Aan de hand van dit gedicht heb ik een voorstelling gemaakt van de Bozbezbozzel en hierdoor mijn eigen dier gecreëerd. Deze opdracht mochten we in tweetallen maken en ik heb deze samen gemaakt met Gallyon Krooder.

Vorm
Dit kunstwerk is 3D en is ruimte doorstekend. Het werk neemt namelijk ruimte in de werkelijkheid in en de verschillende vormen worden met elkaar verbonden, zodat er een constructie ontstaat.
Wij hebben het beest ruimtelijk gemaakt door het lichaam van het dier bol te maken.


Wij hebben drie verschillende dieren gebruikt om onze eigen Bozbezbozzel te maken: een kip, een roofvogel en een giraf. Wij hebben ons dier de poten van een kip gegeven, het lichaam van een roofvogel en de kop en de nek van een giraf.


Om de verschillende dierlijke aspecten duidelijk te maken, hebben we verschillende kleuren papier gebruikt. Bij het lijf hebben we gebruik gemaakt van een grove structuur, zodat het lijf echt lijkt op het lichaam van een roofvogel.


Materie
Tijdens deze opdracht mochten we gebruik maken van de volgende materialen:
- papier
- verschillende soorten karton (grijs en zwart)
- schaar
- stanleymes
- snijplaat
- opgezochte voorbeelden van mythische dieren


We hebben bijna alle materialen gebruikt, behalve het wit papier. Ik vond het moeilijk om met dit materiaal te werken, omdat het heel erg de nadruk legt op je eigen, creatieve denken. Door uit te proberen, kom je erachter wat je hier allemaal mee kunt. Als je het eenmaal doorhebt, is het een leuke manier van werken. Meer dan dit materiaal had ik uiteindelijk niet nodig, omdat je alle structuren kunt maken door middel van het stanleymes. De verschillende onderdelen kun je aan elkaar maken door het maken van gleuf verbindingen of openingen. Zo leer je dat lijm en plak constructies niet altijd nodig zijn bij het maken van een kunstwerk.

Beschouwing
Voor de les heb ik zelf voorbeelden over het onderwerp opgezocht en hiervan een collage gemaakt (zie collage bij het kopje betekenis). Verder hebben we tijdens de les van onze docent beeldend voorbeelden gekregen over het onderwerp en hoe je de huid structuur kunt geven. Hierdoor hebben we inspiratie gekregen om onze eigen Bozbezbozzel te maken. Vooral de voorbeelden over het structuur geven van de huid hebben we gebruikt. Dat is terug te zien bij het lichaam van ons dier:


Voordat we zijn begonnen met het maken van dit ruimtelijk wezen, hebben we eerst geprobeerd hoe je het karton kan vouwen en welke verschillende manieren er allemaal zijn. Daarnaast hebben we gekeken naar hoe we door kleurverschil de verschillende dieren konden weergeven.

Werkwijze
Ik heb nog nooit op deze manier gewerkt, dus dit was helemaal nieuw voor mij. Ik heb ontdekt dat je door het vouwen van karton leuke ruimtelijke dingen kunt maken. Daarnaast heb ik ontdekt dat je verschillende onderdelen aan elkaar vast kunt maken door middel van openingen of gleuf verbindingen. Ik vond het lastig om de onderdelen aan elkaar vast te maken en om te bedenken wat de beste manier hiervoor was. Deze les heb ik dus veel uitgeprobeerd en gekeken naar wat wel kon en wat niet. Door dit te doen, ben ik uiteindelijk op ideeën gekomen om mijn Bozbezbozzel vorm te geven. 

Onderzoek
Voordat we aan het werkproces startten, hebben we eerst goed nagedacht over wat we met het materiaal allemaal konden en welke dieren we erin wilden verwerken. Dit vonden we vrij moeilijk, dus besloten we om gewoon te beginnen met vouwen. Toen we begonnen met vouwen, kwamen we erachter dat we een bol lijf met vleugels konden vouwen. Eerst hebben we een kant gevouwen, waardoor het leek alsof dit een staart was en aan de voorkant een snavel zat.


Toen besloten we om de andere kant ook te vouwen en vonden we dat het begon te lijken op het lichaam van een vogel.


Daarna zijn we verder gegaan met het hoofd van het dier. We hadden besloten dat dit een giraf zou worden. Door een gat te maken in het lichaam konden we de nek plaatsen.


Vervolgens hebben wij een afbeelding van een giraf opgezocht en uit het grijze karton het hoofd gesneden, door middel van een gat konden we het hoofd op de nek plaatsen.


Nu moesten we ons dier alleen nog poten geven, dit werden kippenpoten. Deze hebben we gemaakt met grijs karton, zodat het duidelijk is dat de poten en het lichaam twee verschillende dierlijke elementen zijn.


Vervolgens zijn we gaan werken aan de structuur van het beest, omdat die nu nog op weinig plaatsten te zien was. De structuur is vooral terug te zien in het lichaam, de vleugels en de poten:




In deze delen zijn de dierlijke elementen ook terug te vinden en dan met name de vleugels en de veren van de roofvogel. 
Om dit te maken hebben we geen gebruik gemaakt van lijm, maar van openingen, zodat je de verschillende onderdelen in elkaar kunt schuiven. Zo zijn we uiteindelijk tot het volgende eindresultaat gekomen:




Wat vind je geslaagd? Leg uit.
De manier waarop we gewerkt hebben ging goed, omdat we van alles uitprobeerden en hierdoor doorkregen hoe we met het materiaal konden werken en wat we er allemaal van konden maken. Ik vind persoonlijk de structuur van het lichaam ook heel gaaf, omdat deze er heel stoer uitziet. Dit komt omdat we gebruik hebben gemaakt van een grove techniek, waardoor het ook echt lijkt op de huid van een roofvogel.

Wat kon beter? Waarom?
We hebben nu vooral gebruik gemaakt van gaten om de verschillende onderdelen in elkaar te schuiven. Het is beter om de volgende keer ook gebruik te maken van gleuf verbindingen, omdat ik denk dat de onderdelen dan mooier in elkaar schuiven. Verder moeten we de volgende keer nauwkeuriger werken, omdat we nu de openingen niet overal even groot hebben gemaakt. Dit probleem is vooral terug te vinden bij de poten, doordat we dit niet nauwkeurig genoeg gedaan hebben, schuift de ene poot verder door dan de andere, waardoor de ene poot steviger is dan de andere. Verder zouden we volgende keer kunnen nadenken over een manier waarop het beest kan blijven staan, omdat hij nu alleen maar kan zitten. 

maandag 14 september 2015

Groeten uit Loch Ness!

De opdracht van de les beeldende vorming van vandaag was: maak een ansichtkaart uit Loch Ness. De bedoeling hiervan is om een kaartje te maken met een eng zeemonster erop afgebeeld.

Betekenis
Als ik aan een monster denk, denk ik aan een angstaanjagend beest. Met een angstaanjagend beest bedoel ik een groot, eng beest dat een kille en koude sfeer om zich heen heeft hangen. Zo’n soort monster heb ik geprobeerd weer te geven op mijn kaart.

 Vorm
 Dit kunstwerk is 2D. Het is eerst getekend op een klein vel papier en daarna bewerkt met Oost-Indische inkt en ecoline.
Om een eng beeld te creëren heb ik gebruik gemaakt van het kikkerstandpunt, zodat het monster groot lijkt. Het kikkerstandpunt houdt in dat de horizon laag is en er relatief veel te zien is van de lucht. Ik heb de horizon lijn daarom iets lager dan de helft van het papier getekend.











Het monster zelf is groot afgebeeld en neemt dus veel ruimte in beslag, de positie ervan is ongeveer in het midden.














Verder heb ik gebruik gemaakt van schaduw en veel structuur. Die structuur is vooral te zien bij de huid van het monster.






Materie
Om dit werk te kunnen maken heb ik gebruik gemaakt van de volgende materialen:
   - ecoline
   - Oost-Indische inkt
   -  papier
   - kwast
   - kroontjespen
   - voorbeeldfoto
   - extra blaadje om de ecoline op uit te proberen
   - water
Meer dan deze gereedschappen had ik ook niet nodig.

Beschouwing 
Voor de les heb ik foto's van het monster van Loch Ness opgezocht en uiteindelijk degene gekozen die mij het meest aansprak en waarop het monster naar mijn mening het mooist is afgebeeld. 
















Tijdens de les hebben we een uitgebreide powerpoint met afbeeldingen van monsters bekeken, maar ook voorbeelden van het werken met Oost-Indische inkt. Naar aanleiding van deze voorbeelden ben ik gaan werken met dit materiaal en deze techniek. Door middel van rondjes heb ik de huid van het monster structuur gegeven, deze rondjes zijn afwisselend dicht bij elkaar en ver uit elkaar, zodat het lijkt alsof er echt kleurverschil is.

In de nek heb ik de rondjes verder uit elkaar geplaatst, om zo een lichtere huidskleur te creëren. Zodat er duidelijk kleurverschil te zien is met het lichaam van het monster.
Bij het lichaam heb ik de rondjes juist dichter bij elkaar gezet, zodat zijn huid hier donkerder is. 




Werkwijze 
De laatste keer dat ik met dit materiaal gewerkt heb, was op de basisschool. Het was voor mij dus alweer een hele lange tijd geleden. Ik heb nu ontdekt dat je met Oost-Indische inkt heel mooi en duidelijk structuur en textuur kan aangeven en dat ecoline zich vanzelf mengt als je twee natte kleuren door elkaar gebruikt. Ik vond het werken met ecoline lastig, omdat het snel uitloopt. Wel vind ik dat het kunstwerk door het gebruik van ecoline en ook door de combinatie van Oost-Indische inkt en ecoline heel mooi wordt. De kleuren worden heel duidelijk en warm. Bovendien worden de contouren ,van in dit geval het monster, ook heel strak en duidelijk. 

Onderzoek
Voor aanvang van de les heb ik afbeeldingen opgezocht om inspiratie op te doen.







Deze heb ik uiteindelijk gekozen, omdat ik hier de compositie van het monster het mooist vind. Bovendien vind ik dat dit monster een hele enge, sluwe blik in zijn ogen heeft. Dit maakt hem angstaanjagend.






Vervolgens heb ik in de les gekeken naar voorbeelden en naar hoe je kunt werken met Oost-Indische inkt. Daarna ben ik op een groot vel in stappen gaan schetsen hoe ik mijn ansichtkaart wilde maken. 

In deze schets zijn alleen de contouren weergegeven.













Nadat ik tevreden was over de schets op het grote vel, ben ik de schets opnieuw gaan tekenen, maar dan op het kleine kaartje.



















Toen mijn schets af was, ben ik begonnen met het geven van structuur door middel van Oost-Indische inkt. Ook dit heb ik weer in stapjes gedaan.

Bij het werken met de inkt ben ik eerst begonnen bij het monster zelf. Ik had besloten welke structuur ik hem wilde geven en zo ben ik hem langzaamaan gaan vormgeven.
Toen het monster klaar was, ben ik aan zijn omgeving begonnen. De zee heb ik golven gegeven.
Vervolgens heb ik bergen gemaakt, zodat er ook landschap is in de omgeving van het monster. Daarbij wordt hierdoor het verschil tussen de lucht en de zee duidelijk. 











De volgende stap was het werken met de ecoline zelf. Dit heb ik eerst uitgeprobeerd op een klein oefenblaadje, zodat ik wist hoe het moest en hoe veel water ik ongeveer moest gebruiken om de ecoline een mooie kleur te geven.
















Dit ben ik gaan toepassen op mijn kaart. Dat heb ik gedaan door eerst de grote vlakken zoals, de zee en de lucht in te kleuren en daarna passen de kleine, specifieke dingen, zoals het monster en de bergen.

















Op deze manier ben ik uiteindelijk tot het volgende eindresultaat gekomen:



















Deze werkwijze was mooi verdeeld in stappen, waardoor het maken van dit werk soepel verliep. 

Wat vind je geslaagd? Leg uit.
Ik vind het totaalbeeld er goed uitzien, omdat ik de kleurencombinatie mooi vind. Bovendien vind ik dat het goed gelukt is om mijn monster eng te maken. Naar mijn mening is het monster vooral eng door de blik die hij in zijn ogen heeft. Daarnaast heb ik deze keer goed, dun geschetst, want je ziet niks door de ecoline of de inkt heen! 

Wat kon beter? Waarom?
De volgende keer moet ik nauwkeuriger zijn met het gebruik van ecoline, omdat nu op sommige plekken de ecoline is uitgelopen. Dit ziet er niet mooi uit, dus dat is zeker een aandachtspunt. Verder is de diepte in dit werk niet heel duidelijk, dit kan ook beter de volgende keer. De horizon lijn is ook niet recht, door de volgende keer beter gebruik te maken van een liniaal, wil ik dit verbeteren.